Inhoud:

Kalknagels behandelen

Bij een kalknagel is sprake van een schimmelinfectie die vaak diep in de nagel zit. Zelf de kalknagels behandelen met niet-effectieve middelen (van bijvoorbeeld de supermarkt of drogist) met als doel ze te genezen is dan ook erg lastig en heeft vaak geen of een tijdelijke effect.

Een kalknagel effectief behandelen kan in principe op twee manieren. De eerste is een lokale kalknagel behandeling, waarbij de schimmel op een uitwendige wijze wordt bestreden. Bijvoorbeeld door de kalknagels te behandelen met producten als FunghiClear. Zelf heb ik hier als Provoet pedicure uitermate goede ervaringen mee bij diverse klanten.

FunghiClear is een zeer effectieve antischimmelspray op basis van manuka olie met zuiver natuurlijke ingrediënten en is speciaal ontwikkeld voor behandeling van nagelschimmel(kalknagel) en voetschimmels (zwemmerseczeem)  Dit product is sinds 1 maart 2013 geregistreerd als Medisch Hulpmiddel (klasse 1). FunghiClear zit in een sprayflacon van 50ml en is eenvoudig en snel aan te brengen op zowel de nagels als in de schoenen om her-infectie te voorkomen.

Ga naar de webshop voor de speciale aanbieding van FunghiClear!

 

De tweede manier om kalknagels te behandelen is inwendig door het slikken van medicijnen. Dit heeft zeker niet mijn voorkeur. Er moet rekening worden gehouden met een langdurige behandeling (meerdere maanden) en kans op de nodige bijverschijnselen. Het is uitsluitend mogelijk op advies van de huisarts (recept) en wordt overwogen bij ernstige gevallen.

Sommige mensen hebben ook baat bij en kort behandeling met azijn of Vicks vaporub. Ik krijg hier geen goede feedback over: het stinkt en is lastig uit te voeren.

Behandeling bij de pedicure

kalknagels behandelenIn beide gevallen kunt u het beste eerst een behandeling boeken bij een professionele pedicure, waarbij de kalknagel goed aangepakt zal worden. De pedicure kan de aangetaste nagel zover mogelijk weg frezen, zodat het antischimmelmiddel beter zijn werk kan doen. Een herhaling van deze behandeling met een frequentie van rond de 4 weken is aan te raden voor het beste resultaat.

Cruciaal voor alle schimmelbehandelingen is dat u uw voeten en schoeisel goed droog houdt en het antischimmelmiddel consequent minimaal 2 x per dag aanbrengt!! Ik adviseer dit te doen met FunghiClear.

Koop nu FunghiClear in de aanbieding!

Kalknagels voorkomen

Er zijn genoeg effectieve middelen om kalknagels behandelen en genezen wat te vereenvoudigen. Wel nemen ze tijd en eventueel geld in beslag waardoor ook hier geldt:
voorkomen is beter dan genezen.:

Een kalknagel is niet altijd even makkelijk te voorkomen. We komen voortdurend in aanraking met schimmels die een kalknagel kunnen veroorzaken. Om het risico te verkleinen zijn er wel een aantal adviezen te geven om de schimmelgroei tegen te gaan en kalknagels te voorkomen.

  • Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
  • Droog uw voeten altijd goed af. Vergeet zeker niet tussen de tenen te drogen. Deze nauwe, vaak wat warmere ruimtes zijn een ideale broedplaats voor schimmels.
  • Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
  • Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
  • Draag ruime, ventilerende schoenen.
  • Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad).
  • Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.

 

Wat is een Kalknagel? 

Een kalknagel ofwel schimmelnagel is een vrij hardnekkige schimmelinfectie aan de nagel(s). Deze wordt veroorzaakt door schimmels die al dan niet via de huid uiteindelijk de nagel binnendringen en daar zorgt voor een wit/gelig effect. Dit verklaart waarom we een schimmelnagel ook wel kalknagel noemen, terwijl dit feitelijk niets met kalk te maken heeft! Kalknagels komen voor bij ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking en zijn in principe vrij onschuldig. Kalknagels behandelen is niet noodzakelijk, maar het ziet er niet fris en onsmakelijk uit en is daarom wel meestal wel gewenst.

kalknagel: oorzaak, kenmerk en behandeling door pedicure le PairSchimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche.

Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. Wel zijn een aantal voorbeelden te geven waarbij men meer risico loopt op een infectie:

  • Bij een verlaagde weerstand (door ouderdom of ziekte)
  • Beschadigde nagels door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen
  • Mensen met suikerziekte en AIDS
  • Tijdens en na het ondergaan van een chemokuur

Kenmerken kalknagels

Bij een beginnende infectie zijn kalknagels te herkennen door verkleuring van de nagelranden (gelig, bruin of groen) en kleine vlekjes op de nagel. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren van geelwit tot geelbruin. De kalknagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur. In sommige gevallen kan de infectie zich over de gehele nagel verspreiden waardoor de nagel kan afbrokkelen of zelfs in zijn geheel loslaten.

Hoewel een kalknagel in de meeste gevallen geen behandeling vereist willen veel mensen er toch graag iets aan doen. Ze storen of schamen zich voor de nagels omdat deze er niet zo mooi en wat onsmakelijk uitzien. Een vaak genoemde reden is ook dat men wil voorkomen dat ze mensen uit hun omgeving ook een kalknagel bezorgen. Kalknagels zijn namelijk erg besmettelijk.